Ledverlichting

een vrouw installeert een ledlamp in een staande lamp

Verlichting vervangen

Hoe ga ik aan de slag?

Wil je snel en makkelijk besparen? Vervang je lampen door ledverlichting. Het is een simpele stap die je meteen energie én geld oplevert. Ledlampen gaan lang mee en verbruiken veel minder stroom dan gewone lampen. Zo zie je snel verschil op je energierekening.

Klaar om te besparen?

Overstappen op ledlampen is een makkelijke manier om snel te besparen. Ze gebruiken tot 90% minder stroom dan gloeilampen en gaan tot wel 15.000 branduren mee. Dit betekent dat je niet alleen bespaart op elektriciteitskosten, maar ook minder geld hoeft uit te geven aan vervanging.

Wat levert het me op?

De overstap naar led lijkt klein, maar levert snel winst op. Vervang je oude lampen door led, en je bespaart zo’n €27 per jaar – alleen al in je woonkamer en keuken. Bovendien verlaag je je CO2-uitstoot, simpelweg door minder stroom te gebruiken.

We hebben alle oude gloeilampen vervangen door led, en het verschil zie je meteen op de energierekening. Zo’n simpele stap, maar het tikt echt aan.

Jouw to-do list

Met deze inzichten en praktische stappen kun je beginnen met het maken van je huis energie-efficiënt en vriendelijk voor zowel je portemonnee als de planeet.

Tips voor het

vervangen
van lampen

Begin met het vervangen van lampen die je vaak gebruikt en veel licht moeten geven. Deze lampen bieden de grootste energiebesparing.

Begin met het vervangen van lampen die je vaak gebruikt en veel licht moeten geven. Deze lampen bieden de grootste energiebesparing.

Maximaliseer het gebruik van natuurlijk licht door ramen vrij te houden van obstakels zoals gordijnen of planten, en gebruik lichte kleuren die licht goed weerkaatsen.

Gebruik tijdschakelaars of bewegingssensoren voor ruimtes waar je vaak in- en uitloopt. Dit zorgt ervoor dat lampen automatisch uitgaan als dat niet noodzakelijk is.

Voer je oude gloei- en halogeenlampen goed af. Hoewel ze in de vuilnisbak kunnen, is het voor ledlampen beter om ze apart in te leveren. Meestal kan je ze bij de lokale supermarkt inleveren. Raadpleeg bij twijfel de Afvalscheidingswijzer.