Warmtenetten: klaar voor de toekomst

Warmtenetten (of stadsverwarming)

Warmtenet

In de toekomst zullen warmtenetten op sommige plekken in Albrandswaard het aardgasnet vervangen. Een warmtenet is een duurzame, collectieve manier om huizen te verwarmen zonder aardgas. Wat betekent dat voor jouw woning? En wat kun je nu al doen?
Op deze pagina lees je wat de plannen zijn, hoe je je kunt voorbereiden en welke stappen je nu al kunt zetten richting een betaalbare, duurzame toekomst.

Een warmtenet

Wat is het ?

Een warmtenet, ook wel stadsverwarming genoemd, is een netwerk van goed geïsoleerde leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Dit warme water komt uit een centrale bron, zoals restwarmte uit de industrie, een waterzuivering of een lokale duurzame warmtebron.

Via het warmtenet worden woningen en gebouwen verwarmd, zonder dat er een cv-ketel of aardgas nodig is. Radiatoren en kraanwater werken nog hetzelfde, maar de warmte komt van buiten je huis.  Bekijk de uitlegvideo hieronder.

Hoe werkt het?

Een warmtenet is eigenlijk niet meer dan een dikke leiding onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Huizen – en soms hele buurten – worden daarop aangesloten om zonder aardgas toch warm te blijven.

Je kunt een warmtenet vergelijken met een grote cv-installatie, waarop de huizen in een buurt of wijk aangesloten zijn. In de omgeving staat ergens een warmtecentrale die samenwerkt met een warmtebron, waarmee hij water opwarmt. Het warme water stroomt via buizen de wijk in, naar de woningen. 

De warmtebron

In iedere woning hangt een installatie (afleverset) met een warmtewisselaar. Die verdeelt de warmte over de verwarming en warm water. Afgekoeld water loopt vanaf je huis weer terug naar de centrale warmtebron.

 De warmtebron waarop een warmtenet is aangesloten, kan verschillen. Denk aan restwarmte uit de industrie, aardwarmte, rivieren of plassen, en biomassa. 

Een warmtenet in jouw wijk

wat betekent dat?

Uiterlijk 2050 zijn we allemaal van het aardgas af en de kans is groot dat in jouw buurt een warmtenet komt te liggen. Met een aansluiting op een warmtenet komt er warm water door een leiding je huis binnen. Je hebt daarbij geen cv-ketel meer nodig, en zo kun je dus aardgasvrij wonen.

Waarom is een warmtenet een goed idee?

Als de huizen in een wijk dicht op elkaar staan – zoals appartementen en rijtjeshuizen – kan het efficiënt zijn aan te sluiten op een gezamenlijke warmtevoorziening. Het water voor je verwarming wordt dan ergens anders verwarmd en door een leiding naar je huis gebracht.

Warmtenet vs. cv-ketel

Status van je huis

Als je woning is aangesloten op een warmtenet, heb je geen cv-ketel meer nodig. Je radiatoren of vloerverwarming kun je meestal behouden.

In het dagelijks leven merken de meeste mensen amper verschil tussen aangesloten zijn op een warmtenet en zelf stoken met een cv-ketel. Je kunt nog steeds zelf de temperatuur van je verwarming en de douche instellen.

Als je ook elektrisch kookt, heb je met een warmtenet geen aardgasaansluiting (meer) nodig.

Voorbereiden op

Wil je goed voorbereid zijn op een warmtenet? Kijk of je radiatoren geschikt zijn voor lagere temperaturen. Dat zorgt ervoor dat je huis goed warm wordt. Denk ook alvast na over elektrisch koken, zodat je straks zonder gas kunt koken. Zo ben je klaar voor een fijne en makkelijke overstap.

Wat verandert er in huis

als je wordt aangesloten op een warmtenet?

Als je huis wordt aangesloten op het warmtenet, verandert er het één en ander in je woning. Hieronder lees je wat je kunt verwachten.

  • Een warmwaterleiding wordt aangelegd (ingegraven) van de straat naar je voordeur. Deze verbindt je woning aan het warmtenet.
  • In huis wordt een kleine installatie opgehangen (dit heet een warmte-afleverset) in plaats van de cv-ketel. Die zorgt ervoor dat warm water naar de radiatoren en kranen stroomt.
  • In de afleverset zit een meter die registreert hoeveel warmte je afneemt.
  • Radiatoren of vloerverwarming kun je meestal gewoon behouden.
  • Je gasaansluiting wordt verwijderd door de netbeheerder.
  • Je betaalt geen vastrechtkosten meer voor je gasaansluiting.
  • Voor de aansluiting op het warmtenet betaal je wel een vast bedrag per jaar aan het warmtebedrijf dat het warmtenet beheert. 
  • Het kan nodig zijn om je huis extra te isoleren. Dit hangt af van de temperatuur van het warmtenet en hoe goed de woning al geïsoleerd is.

Anneke & Marten zijn aangesloten op een warmtenet, hoe werkt dat?

Wonen met een warmtenet – hoe werkt dat?
Anneke en Marten verwarmen hun huis via het warmtenet. De duurzame warmte komt uit het waterwingebied vlakbij: het wordt onttrokken uit drinkwater en via het net hun woning binnengebracht.

Zij laten zien hoe comfortabel en eenvoudig dat werkt.

Jouw to-do lijstje

Met deze inzichten en praktische stappen kun je beginnen met het maken van je huis energie-efficiënt en vriendelijk voor zowel je portemonnee als de planeet.

Stappenplan naar een

aardgasvrij huis met warmtenet

Een warmtenet, zeker een moderne variant, werkt het best in een goed voorbereid huis.

  • Begrijp de temperatuur: Oudere netten leveren Hoge Temperatuur (HT, >70°C), maar nieuwe, efficiënte netten leveren Midden- (MT) of Lage Temperatuur (LT, <55°C). Voor deze laatste is een goed geïsoleerd huis een absolute voorwaarde.
  • Check je radiatoren: Zijn je radiatoren geschikt? Vloerverwarming en moderne radiatoren zijn ideaal. Oude radiatoren moet je mogelijk vervangen. Houd rekening met deze mogelijke bijkomende kosten om je verwarmingssysteem geschikt te maken.

De gemeente kiest voor een zorgvuldige, wijkgerichte aanpak.

  • Onze aanpak: We kiezen voor betaalbare en bewezen technieken. Dankzij de gunstige ligging van Albrandswaard nabij het havengebied is het gebruik van industriële restwarmte een grote kans.
  • Welke wijken? De eerste wijken waarvoor een wijkplan wordt ontwikkeld zijn Portland, Landweg, Centrum en Poortugaal.
  • Tijdspad: Een plan maken kost tijd. De daadwerkelijke aanleg en de eerste aardgasvrije woningen verwachten we pas vanaf 2030. Waar mogelijk streven we naar een integrale wijkaanpak, waarbij we bijvoorbeeld graafwerk voor het warmtenet combineren met rioolvervanging om overlast te beperken.
  • Aansluitkosten: Deze variëren per project, maar zijn vaak lager dan de aanschaf van een eigen warmtepomp.
  • ISDE-subsidie: Voor de aansluiting op een warmtenet kun je een subsidie aanvragen van € 3.775 (bedrag 2025).
  • Combinatiekorting: Combineer je de aansluiting met isolatiemaatregelen? Dan krijg je een hoger subsidiebedrag voor de isolatie.
  • Graafwerk: De straat gaat tijdelijk open om de leidingen te leggen.
  • Afleverset in huis: Je cv-ketel wordt vervangen door een compacte afleverset (ca. 60cm hoog, 40cm breed, 20cm diep). Deze wordt meestal in de meterkast geplaatst en huur je.
  • Gasvrij: De gasmeter wordt verwijderd. Dit betekent dat je ook overstapt op elektrisch koken, bijvoorbeeld op een zuinige inductiekookplaat.

Hoe zit het met de kosten?

De prijs die je betaalt voor warmte is wettelijk geregeld in de Warmtewet, en de Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt hier toezicht op. Het uitgangspunt is dat je nooit meer betaalt dan wanneer je een gasaansluiting zou hebben. Je warmteverbruik wordt gemeten in Gigajoules (GJ). Ter vergelijking: 1 GJ warmte staat ongeveer gelijk aan het energieverbruik van 32,7 m³ aardgas.

Speciaal voor Appartementseigenaren (VvE's)

Woon je in een appartement? Dan is een warmtenet een heel interessante collectieve oplossing. De besluitvorming binnen een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan complex zijn. Het Energieloket kan jullie VvE helpen om dit proces in goede banen te leiden. Neem contact op en we kijken samen verder naar de mogelijkheden!

veelgestelde vragen

Vragen over een warmtenet! Bekijk onze veelgestelde vragen voor handige antwoorden en tips!

Als er plannen zijn voor een warmtenet in jouw buurt, hoor je dat meestal ruim van tevoren. De gemeente, een warmtebedrijf of een bewonersgroep uit de buurt geeft dan informatie.

Als er een aanbod komt om mee te doen, beslis jij als eigenaar zelf of je jouw huis laat aansluiten. Ben je huurder? Dan gaat dit via je verhuurder. Maar je verhuurder mag je huis niet zomaar aansluiten als je energiekosten daardoor veranderen.

Wil je weten of er al plannen zijn voor een warmtenet bij jou in de buurt? Kijk dan in de Transitievisie Warmte van je gemeente.

Sommige warmtenetten kunnen ook koelen. Dit is niet vanzelfsprekend. Het warmtenet moet dan ook op een koudebron zijn aangesloten. Daarnaast moeten je radiatoren en vloerverwarming er geschikt voor zijn.

Waar komt de warmte van een warmtenet vandaan?

De warmte van een warmtenet kan uit verschillende bronnen komen. Sommige zijn duurzamer dan andere. Kleine warmtenetten gebruiken soms al helemaal hernieuwbare energie. Dat betekent energie uit natuurlijke bronnen die nooit opraken, zoals water en warmte uit de aarde. Deze energie is beter voor het klimaat, omdat het niet zorgt voor vervuiling zoals gas of olie.

Bij grotere warmtenetten wordt vaak restwarmte gebruikt, bijvoorbeeld warmte die anders verloren gaat bij fabrieken.

Wat is restwarmte?

Restwarmte is warmte die overblijft bij het opwekken van elektriciteit, bijvoorbeeld in energiecentrales. Vaak wordt die stroom nog gemaakt met kolen of gas, maar de warmte die vrijkomt, gebruiken we slim in het warmtenet. Zo gaat er minder warmte verloren, en dat is duurzaam.

In de toekomst gebruiken we steeds minder fossiele brandstoffen. Daarom moeten warmtenetten straks helemaal over op duurzame warmtebronnen.

Ook komt restwarmte uit andere plekken, zoals afvalverbranding of datacenters. Deze warmte zou anders verloren gaan, dus het is goed dat we die gebruiken voor het warmtenet.

Met name wijken waarin de woningen dicht op elkaar staan, zijn geschikt voor een warmtenet. Voor vrijstaande huizen in het buitengebied ligt een warmtenet minder voor de hand, maar het is niet onmogelijk. Aardgasalternatieven als een warmtepomp zijn meestal handiger. 

Kort gezegd: nee. Er is een wettelijke bepaling die stelt dat je niet meer gaat betalen voor het gebruik van een warmtenet, dan je nu al doet terwijl je aardgas gebruikt. Hij heet ‘de niet-meer-dan-anders’-regeling ofwel NMDA.

De ACM – Autoriteit Consument en Markt – heeft de verantwoordelijkheid om uit te rekenen wat dan de maximale warmtetarieven zijn, zodat je ook echt niet meer betaalt. Hiervoor wordt jaarlijks een rekenmodel ingevuld.

Bij de berekening van de kosten voor gas en de cv-ketel worden ook uitgaven meegerekend, zoals het regelmatig onderhoud en de afschrijving van de cv-ketel.

Het complexere antwoord is: mééstal ben je niet duurder uit. Hoe verfijnd dit rekenmodel ook is, er zijn uitzonderingen waarbij een warmtenet wél duurder is.