Zakkende bodem door droogte?
Pak het aan in je tuin
Droogte & verzakking
Naast extreme regenbuien krijgen we ook steeds vaker te maken met langdurige droogte. Dit heeft gevolgen voor de natuur én onze leefomgeving. Uit een enquête blijkt dat veel inwoners last hebben van uitgedroogde tuinen, vergeelde planten en een harde bodem. Naar verwachting zullen droge periodes tot 2050 vaker en langer voorkomen.
In Albrandswaard
Risico's
Door de droogte daalt de grondwaterstand in Albrandswaard. Dit brengt risico’s met zich mee, zoals:
- Bodemdaling
- Minder zoet water
- Slechtere waterkwaliteit
- Schade aan planten, gebouwen en dijken
Sloten en vijvers vallen deels droog. Het resterende water warmt snel op, waardoor de kwaliteit achteruitgaat. Ook neemt de kans op verzilting toe, vooral als er brak water wordt ingelaten.
Gevolgen voor gebouwen
Een lage grondwaterstand verhoogt de kans op bodemdaling, wat schade kan veroorzaken aan infrastructuur en gebouwen.
Vooral woningen van vóór 1950 zijn kwetsbaar, met name langs de Albrandswaardsedijk, in de Deltawijk en rond de dijken. Huizen met houten funderingen lopen risico op paalrot als het grondwater langdurig te laag staat. Huizen met betonnen funderingen hebben dit risico niet.
Wat jij kunt doen in je tuin?
Je tuin is een fijne plek om van te genieten én om bij te dragen aan een beter klimaat. Met een paar slimme keuzes maak je je tuin groener, koeler én beter bestand tegen droogte of hevige regen. Denk aan het opvangen van regenwater, het bedekken van de bodem (mulchen), het planten van verschillende soorten groen en het vermijden van kunstgras of grind. Zo help je niet alleen je tuin, maar ook je buurt.
Ontdek wat jij kunt doen:
Plaats een regenton in je tuin
Vang regenwater op met een regenton. Zo help je bij droogte én gebruik je minder kraanwater voor je planten. Zet de ton onder de regenpijp, installeer een vulautomaat zodat de regenwaterstroom automatisch naar de ton en het riool wordt geleid als hij vol is.

Houd je tuin koel door te mulchen
Bedek de bodem van je tuin met bladeren, houtsnippers of gemaaid gras. Dit heet mulchen. Het beschermt de grond tegen uitdroging, houdt vocht vast en zorgt voor gezonde planten.

Zorg voor variatie in beplanting
Mix bodembedekkers, struiken en bloemen. Zo wordt je tuin sterker bij droogte en ontstaan er meer plekken voor dieren, zoals bijen en vogels.

Vermijd kunstgras & grindvlaktes
Kunstgras en grind warmen snel op en laten geen water in de bodem. Kies liever echt groen zodat regenwater gemakkelijk de grond in kan.

Laat regenwater je tuin in lopen
Koppel regenpijpen af van het riool en laat het water de tuin inlopen – via een regenton, wadi of infiltratiekrat. Zo blijft grondwater op peil én voorkom je wateroverlast.

Heb jij een idee voor een groenere buurt?
Heb jij een goed idee om jouw straat groener, koeler of klimaatbestendiger te maken? Denk aan meer planten, een gezamenlijke regenton, een groene gevel of een actie met buren.
Lever je buurtidee in en maak samen met de gemeente het verschil!
Dit doet gemeente Albrandswaard?
die helpen tegen droogte én wateroverlast. Denk aan:

Een waddi aanleggen
Opvangplekken voor regenwater dat langzaam de bodem in zakt.

Minder steen, meer groen
Vergroenen van stoepen en pleinen zodat water kan infiltreren.

Ondergrondse waterberging
Buffert regenwater en voorkomt droogte in de bodem.

Groenbeheer met aandacht voor bodemkwaliteit
Zodat regenwater beter wordt vastgehouden.
Misschien interessant voor jou
Je weet nu meer over wat er speelt in jouw omgeving, zoals droogte, hitte of bodemdaling. Maar wat kun jij zelf doen in je tuin, straat of buurt?
We hebben een aantal handige pagina’s voor je op een rij gezet. Boordevol tips, voorbeelden en simpele acties om je omgeving groener, koeler en klaar voor de toekomst te maken.