Wat kun je zelf doen?
Klimaat, natuur en aarde
Klimaatverandering in Albrandswaard
Onze wereld verandert. We gebruiken meer grondstoffen, energie en ruimte dan de aarde aankan. Denk aan landbouw, wonen, reizen en energieverbruik. Dat zorgt voor problemen zoals klimaatverandering, stikstofuitstoot en luchtvervuiling. Maar jij kunt helpen! Lees hier meer informatie, tips en lokale initiatieven om jouw omgeving groener en gezonder te maken. Ontdek hier hoe je aan de slag kunt.
Klimaatverandering
In Albrandswaard
Het klimaat verandert snel, en dat merken we ook in Albrandswaard. We krijgen steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden, zoals langdurige droogte, zware regenbuien en hete zomers. Deze veranderingen worden grotendeels veroorzaakt door de mens.
De effecten zijn wereldwijd zichtbaar, maar ook lokaal merken we de gevolgen. Klimaatverandering heeft invloed op onze gezondheid, leefomgeving en natuur. Daarom is het belangrijk dat we nu in actie komen om verdere opwarming te beperken én ons aanpassen aan de veranderingen die al plaatsvinden.
Wat verandert er?
We zien in Nederland verschillende trends die ons dagelijks leven beïnvloeden:
- Stijgende zeespiegel: Het KNMI verwacht dat de zeespiegel tot 2 meter kan stijgen in 2100.
- Hetere zomers en zachtere winters: De gemiddelde temperatuur neemt toe.
- Meer extreme regenbuien: Met kans op wateroverlast, hagel en onweer.
- Langdurige droogte: Droge periodes worden frequenter en ernstiger.
Deze veranderingen zorgen voor wateroverlast, hitte, droogte en mogelijke overstromingen. Dit beïnvloed de kwaliteit van ons (drink)water, brengen risico’s voor onze gezondheid met zich mee en hebben een negatief effect op de biodiversiteit.
Kies een onderwerp
Als gemeente doen we dit niet alleen – we hebben jou als bewoner hard nodig. Samen zorgen we voor een buurt die beter is voorbereid op hitte, droogte en hevige regen. Kijk hieronder per thema hoe we samen aan de slag kunnen voor een klimaatbestendige buurt.
Biodiversiteit in Albrandswaard
In Albrandswaard leven we dicht bij unieke natuur, zoals het Buijtenland van Rhoon. Daar wordt gewerkt aan ruimte voor vogels, insecten, planten én duurzame landbouw. Ook in je eigen tuin kun je bijdragen aan meer biodiversiteit.
Laat jouw tuin bloeien en help de natuur een handje — gewoon bij jou in de straat.
Veelgestelde vragen
Heb je vragen over vergroenen van je tuin of balkom? Bekijk onze veelgestelde vragen voor handige antwoorden en tips.
Wat is klimaatadaptatie en waarom is het belangrijk voor mijn buurt?
Klimaatadaptatie betekent dat we onze omgeving beter bestand maken tegen hitte, droogte en hoosbuien. Met meer groen, bomen, regentonnen en wadi’s blijft jouw buurt gezonder, koeler en veiliger bij hevig weer.
Wat kan ik thuis in mijn tuin veranderen?
Je kunt tegels vervangen door planten, een boom of struiken planten, een regenton plaatsen, je regenpijp afkoppelen of een wadi aanleggen. Zo help je jouw tuin èn de buurt om regenwater op te vangen en hitte te verminderen.
Levert het wat op voor mij én mijn omgeving?
Jazeker! Groen en wateropvang zorgen voor minder kans op overlast, koelte op warme dagen, aantrekkelijkere tuinen en een sterkere bodem. Het helpt je buurt schoner, groener en prettiger te maken.
Werkt dit ook in kleine tuinen of op een balkon?
Zeker! Zelfs een groene gevel, een balkonplant of een geveltuintje helpt. Je kunt zelfs een insectenhotel of klimplant plaatsen. Elke kleine maatregel draagt bij aan verkoeling én biodiversiteit.
Heb je een vraag?
Heb je vragen of advies nodig? Onze klantenservice staat voor je klaar en helpt je graag verder. Samen maken we verduurzamen eenvoudig en haalbaar!
- 010 506 11 11
- duurzaam@albrandswaard.nl
